Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ribányszky seregei
  2007-09-22 23:59:47, szombat
 
  Tavaszi-nyári gondolatok
Szabó Béla István 2007. szeptember 23. 00:00

http://gondola.hu/cikkek/56018


Ribányszky seregei


Emlékeznek még erre a névre: Ribánszky Róbert?

Pedig a rendszerváltás idején játszott némi szerepet. Azt sem tudom már, hogyan kell helyesen írni. Y? I? Egy bolsevikhoz az utóbbi illene: az arisztokratikus(nak) mondott ipszilonos névvég nem illik egy forradalmárhoz. Egy harcos forradalmárhoz. Utánanézhetnék, de minek? Semmi jelentősége sincs, azt sem tudom, viselője él-e még vagy a materialista mennyországba távozott. Ha megbántottam volna még létező személyét vagy emlékét: megkövetem. Bántani nem akarok.

Valaha pedig úgy tűnt, ő és követői igencsak bántani akarnak - engem is. A magyar és internacionális proletárdiktatúra nevében léptek fel a rendszerváltás ellen, a Népköztársaság radikális védelmében. Akkoriban mindenféle balos csapatocskák megjelentek itt-ott, magalakult a Münnich Ferenc Társaság (később Május 1. Társaságra magyarosított) meg mindenféle MSZMP-veterán alakulat. Teli volt velük a sajtó. A demokrácia hívei meg nem győztek riadózni meg riadóztatni a kommunista visszarendeződés rémével. Hiszen itt vannak közöttünk a hatalom öklei!

Ötven csúzos veterán. Vagy ötvennyolc. Időnként összegyűltek, időnként kivonultak, időnként kinyilatkoztak. Kehes torokkal, párás szemekkel énekelték az Internacionálét, mielőtt visszabotorkáltak volna a veteránotthonba, ahonnan senki sem akarta kidobni őket. Kapták tovább szépen a nyugdíjukat.

Meg hideget-meleget a nyakukba. Jobbról-balról. Legalább is akkor úgy tűnt, jobbról is, meg balról is: de bizony én a mai világtájolódási zavarban eldönteni nem tudom, volt-e még akkor tényleges jobbra-balraság; tényleges: nem csak pódiumon hörgő.

De nem is számít ma már. A reformista kommunisták és a kommunista bőrbe bújt tényleges balkarrieristák meg a balkezes - kétbalkezes! - jobbkarrieristák szónokainak meg megmondó és megíró embereiknek kapóra jött a vérkomcsi sereglés: - Virulnak a bolsik! - ez volt a közös nevező. Mi lesz, ha Ribánszki pártfőtitkár lesz? Ha szavára a cár győzhetetlen Vörös Hadsereg bevonul honunkba? Ha a vénekhez csatlakoznak az ifjak? Visszarendeződés! Visszarendeződés! És még egyszer: Visszarendeződés!!!!

Mármint a kommunizmusba.

De a fiatalok nem borultak vörösbe. A vén krampuszokkal sem lehetett soká ijesztegetni a választópolgárt - Magyarországon nyilvánvalóan nem volt talaja a kommunizmusnak, a rőt forradalomnak, a Fel, fel ti éhes proletároknak.

A szocialistáknak - igen, az MSZP-nek - különösen jól jött egy, a Thürmeréktől balra álló sztálinbajszos kommandó. Lehetett rájuk mutogatni: azok ott a múlt fenyegető árnyai! - tudták azonban, hogy hatalomtechnikailag mit sem számítanak. A Munkáspárt csapata kiszámíthatatlan volt világos még, mekkorára nőnek, őket nem lett volna ésszerű (a baloldalon) megbántani: inkább elszipkázták a voksolókat.

A szavazatnak nincs szaga.

A forradalmi ifjúság sem nagyon vonulgatott fekete anarchista lobogó alatt. Föltűnt néha egy csapatuk, de furcsa mód nem a balos bálványok előtt, hanem a rendszerváltó tüntetéseken. Egy csapatuk mondom: mert tényleg csupán egy tucattagú baráti kör mozogott itt-ott, amíg meg nem unták és haza nem mentek.

A rendszerváltás idején nem voltak erőszakos balos megmozdulások.

A legnagyobb és legvidámabb balhékat - míves politikai performanszokat - Krassó György kis köre rendezte. A csúcs: a bronz Münnich lerántása. (A szórványos szobordöntögetések akkor még politikai indokkal estek meg: mára ezeknek gazdasági alapja van. Sokkal erősebb, mint a Magyar Október Párt egykori tömegbázisa.) Krassóék hangoskodtak: s ez baj volt a jövőre nézvést. Tudniillik ők (azaz Krassó) nagyon sok mindent előre láttak, látták merre csúszik a szekér (nem jobbra, nem balra: le), s mi lesz itt. Az lett: de ki veszi komolyan a csörgősipkásokat?

Nem tanulunk soha.

Ribánszkyék eltűntek, Thürmerék temetőbe járnak, az erőszakos balos szélsőségnek semmi nyoma. A Gondolkodó Antikvárium népe meg a Kuba-barát ifisták egy rendes pincét sem tudnának megtölteni. Egyetlen anarchista sem dobott bombát sehova.

Jobbosokkal viszont - úgy tűnik a sajtót nézegetvén, lapozgatván - Dunát lehet rekeszteni. Mindenfele fölütik a fejüket, mint a gyom. Fasiszta szelek fújnak. Pontosabban: fasiszta szeleket fújnak. Azok, akik szeretnék Magyarországot náci mocsárnak láttatni - legyen mit lecsapolni. Rettenjenek meg a választópolgárok micsoda szennyár jön nélkülük. Addig is a sarat dobálják erre-arra. Balkézzel - ez nyilvánvaló. Ha ugyanis valaki jobb kézzel hajít el valamit, az a valami balra húzva repül - az emberi test anatómiája miatt. Ha ballal dobják, jobbra megy. Próbálják ki.

(Apropó: egy találós kérdés: a politikai közbeszédbe ugyan ki vezette be a sárdobálás kifejezést; tudják? Válasz: Németh Miklós miniszterelnök 1989 tavaszán, a Parlamentben. Apercig - tisztesség ne essék - a magyar köznyelv a szardobálás kifejezést ismerte inkább. Tudniillik a valahai utcanép a rendelkezésére bőven álló anyagot hajigálta a neki nem tetsző koponyáknak: a lócitromot. Lócitrom: ez nem magyar lónarancs, hanem igaz ürülék, a jó szénán és zabon tartott pacik gömb alakú sárgás, keménykés pottyantéka. Ám már korszerűsödtünk jó régen: lovak s lószar nincsenek. ((A verebek kipusztulóbban: észrevették? - Hát semmire sem figyelnek??)) Németh miniszterelnöknek maradt a sár, beszennyezvén a remek balatoni nyarak emlékét, amikor is remek sárcsatákat vívtunk a parton, s a sárdobálás után a vízben lovagiasan segítettünk a lányoknak lemosódni... hol vannak az egykori dombok? És hol a sár? A part is kiköveződött. Ejrópásodtunk, a fene egye meg.)

A tömegek mozgatásának és megzabolázásának - ez ugye leginkább zabolátlankodásnak látszik - legcélszerűbb eszköze az önkéntes résztvevők közé kevert hivatásos mag. Mint egy csöpp ricinusolaj, úgy hajtja meg a népet. Beszivárognak s minden rotyogni kezd. A médiavilágban nincs is szükség magánszorgalmú hülyékre - bár általában akadnak - elég néhány ügyes provokátor, s máris van mit mutatni a médiának. Bezúzott kirakatokat. Lángoló autókat. Megostromolt közintézményeket. S máris róluk kerül az értelmező szó: lám, a tüntetők... De a tüntetésről valójában hallgatnak a híradók: tudják, hogy mondjuk Genovában miért és mi ellen tüntettek az antiglobalista százezrek pár éve? Nem? Nem véletlen: egy őrsnyi ,,anarchista, punk, szélsőbalos/jobbos" neveztetett ki tüntetőnek, s róluk szól az emlékezet. Mint ahogyan a tévészékház - a miénkre gondolok - ostromának élcsapata sem nagyon akar megtalálódni. És a 15 éve a Göncz elnököt kifütyülő filmgyárszagú ,,nyilasok" sem. Ugye nyilas, árpádsávos, őrjöngő Szálasi-fiókák ezrei tették, amit tettek?

Voltak vagy öten, pár percig, a kamerák előtt. A téren meg tízezer kiábrándult ötvenhatos fütyülte ki fájdalmát - sár, lógolyó és erőszak nélkül. Göncz kibujdosott végleg a becsületből. De a média (egy része, többsége) a pártszolgálatosnak maszkírozott csoportos szereplőket emlegeti.

Ribászk(y)iékat talán csak én. Okom: magam is részese voltam a mumusizálásuknak, hívén, hogy így gyorsabb és jobb lesz a változás. A rendszeré. A békés forradalom. Tévedtem. Hibáztam. A hazugság-rendszer erősödött meg, nem a demokratikus. Mert a ribánszkizást, mint technikát viszont jól megtanulták egyesek. Nem a nép.

Elhatárolódás! Elhatárolódás! Elhatárolódás! Ez lett a jelszó. A rendszeres. Ez lett a rendszerből. A váltásból.

Ribánszk? barátságát senki sem vállalta a politika érdemi szereplői közül, hívei nem hiszem, hogy veszélyes számosan vannak. Valahai média-jelentőségük és jelenlevőségük elporlott, elfútta a szél. S csak a név játszott valaha valami szerepet, a politikai pókerhez tíz fillér nélkül próbált odatelepedni; ereje, veszélye nem volt valódi. Mint ahogyan a mai ,,szélsőjobbnak" sincs - nevük csak hívószó. De ne feledjük, a pókerben nincs hívás, van viszont hidegagyú blöff. A mai baloldal - nem fogok arról magyarázni, hogy ez a társulat nem is vall baloldali eszméket, tehát... ha magukat balra teszik, akkor ott vannak, és kész - szokatlan módon csal a kártyán. Nincsenek ászok a kabátujjban, erős lapjuk sincs, viszont a tét húszezreseit kétszázasokra vagy érvénytelen papírtízesekre cseréli villámsebesen, amíg az ellenfél a szemét odavillantja a ribanszkizált robothangoskodókra. Mert óhatatlanul odavillan a szem.

Ezt a partit nem lehet még zsiványszabályok szerint sem megnyerni. Ha borul az asztal - nem számít, a pénz már odakint van. A valódi. A való világban.

Rajtunk tehát a sor, a kibiceken.

Lócitromot! Lócitromot!

Én jobbkezes vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közintézményeket, visszarendeződés, jobbkarrieristák, kiszámíthatatlan, mumusizálásuknak, csörgősipkásokat, választópolgárok, megzabolázásának, zsiványszabályok, arisztokratikus, szocialistáknak, balkarrieristák, internacionális, performanszokat, választópolgárt, internacionálét, világtájolódási, korszerűsödtünk, veteránotthonba, forradalmárhoz, miniszterelnök, rendszerváltás, kommunizmusnak, jelenlevőségük, utánanézhetnék, kinyilatkoztak, kipusztulóbban, magyarországot, rendelkezésére, antiglobalista, népköztársaság, magyarországon, papírtízesekre, magánszorgalmú, sztálinbajszos, megmozdulások, rendszerváltás idején, utóbbi illene, harcos forradalmárhoz, materialista mennyországba, rendszerváltás ellen, demokrácia hívei, kommunista visszarendeződés, hatalom öklei, reformista kommunisták, kommunista bőrbe, balkezes –, vérkomcsi sereglés, közös nevező, vénekhez csatlakoznak, választópolgárt –, szocialistáknak –, Szabó Béla István, Ribánszky Róbert, Münnich Ferenc Társaság, Vörös Hadsereg, Krassó György, Magyar Október Párt, Gondolkodó Antikvárium, Németh Miklós,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sose bánj semmit  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Png lepke  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem méltó hozzád  Albert Einsteinről  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gonosz démon-álarc  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Irgalom és ítélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nem tudhatod  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem méltó hozzád  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  s immár én is felragyogva, ért...  Png rózsa csokor  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Adakozás  Szép estét  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png nő  Nagyi telefonál  Png kutya  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Bertolt Brecht -től idézet  s immár én is felragyogva, ért...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kaffka_Margit  Fehér virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Bounty krémes  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Png virág  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Adakozás  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A sors  Szép estét  Png nő  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rendszerváltás idején, utóbbi illene, harcos forradalmárhoz, materialista mennyországba, rendszerváltás ellen, demokrácia hívei, kommunista visszarendeződés, hatalom öklei, reformista kommunisták, kommunista bőrbe, balkezes &#8211, vérkomcsi sereglés, közös nevező, vénekhez csatlakoznak, választópolgárt &#8211, szocialistáknak &#8211, múlt fenyegető, szavazatnak nincs, forradalmi ifjúság, balos bálványok, rendszerváltó tüntetéseken, csapatuk mondom, tucattagú baráti, bronz Münnich, jövőre nézvést, erőszakos balos, rendes pincét, sajtót nézegetvén, választópolgárok micsoda, sarat dobálják, emberi test, találós kérdés, politikai közbeszédbe, sárdobálás kifejezést, magyar köznyelv, szardobálás kifejezést, valahai utcanép, rendelkezésére bőven, verebek kipusztulóbban, remek balatoni, sárdobálás után, vízben lovagiasan, lányoknak lemosódni&#8230, egykori dombok, fene egye, tömegek mozgatásának, önkéntes résztvevők, csöpp ricinusolaj, médiavilágban nincs, tüntetésről valójában, antiglobalista százezrek, őrsnyi &#8222, tévészékház &#8211, miénkre gondolok, kamerák előtt, békés forradalom, hazugság-rendszer erősödött, politika érdemi, politikai pókerhez, pókerben nincs, szemét odavillantja, asztal &#8211, való világban, közintézményeket, visszarendeződés, jobbkarrieristák, kiszámíthatatlan, mumusizálásuknak, csörgősipkásokat, választópolgárok, megzabolázásának, zsiványszabályok, arisztokratikus, szocialistáknak, balkarrieristák, internacionális, performanszokat, választópolgárt, internacionálét, világtájolódási, korszerűsödtünk, veteránotthonba, forradalmárhoz, miniszterelnök, rendszerváltás, kommunizmusnak, jelenlevőségük, utánanézhetnék, kinyilatkoztak, kipusztulóbban, magyarországot, rendelkezésére, antiglobalista, népköztársaság, magyarországon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.